Rettsaken…

16 til 18 August 2011 Frostating lagmannsrett, Kristiansund.

16 August. … Det var en tung stemning, og valg av de 10 som måtte avgjøre om han var skyldig eller ikke. Det føltes som ett bingolottospill. Etter å ha kjempet i 27 år på å bli trodd… SÅ mange som har fått vite, men jeg har kjempet imot en vegg av mistro og den klare beskjeden: “klar deg selv”. Med meg hadde jeg to gode støttespillere som på sett og vis begynner å ta over morsrollen i mitt liv.

Jeg er den som først setter meg i vitneboksen og skal forklare meg. Med meg har jeg mine ark med stikkord på så jeg ikke skal glemme å si viktige ting. Aktor begynner med å spørre meg ut om barndommen min. Deretter begynner jeg å forklare meg om årene med terror og tortur… Jeg bryter sammen i gråt når jeg har snakket om 11 årsdagen min og hva som hendte etter det. (Jeg har den siste tiden rett før rettsaken husket veldig sterke ting fra overgrep, når jeg er klar vil jeg dele det jeg snakket om i rettsalen…). Uten mine støttespillere i retten vet jeg ikke om jeg ville ha klart fortsette den dagen. Etter en ca. 20 min pause tar jeg til å forklare mer. Vi tar enda en pause etter hvert..

RING RING RING! 110 :-O Ikke til å TRO! … Heldigvis en falsk alarm, men vi måtte ut av rettslokalene, heldigvis var det pause og ikke MIDT i forklaringen.

Vi gikk inn og begynte igjen, litt etter. Da hadde jeg kommet så langt med forklaringen med aborten da jeg var 21 og at jeg gikk til psykolog som 22 åring. Så kom det frem det med siste overgrepet da jeg var 23, før jeg flyttet til England om sommeren.

Fortalte da litt hva jeg gjort på siden da. Barn, ekteskap, skilsmisse, jobb, krisesenter etc..

—–

Tiltalte satte seg i vitneboksen… Hans forklaring er … Hans side av saken er noe jeg ikke skal si noe mer om. Jeg ble bare provosert en del ganger, fortvilet og fryktelig sint.

Jeg fikk lov å komme med en kommentar etter hans forklaring, noe advokaten min ikke helt var med på, men jeg hadde fått spørsmålet fra dommeren og tok det. Jeg hadde notater i dagboka mi av gjester han påstod hadde vært ett vist årstall på besøk, men det stemte ikke med hans forklaring. Og noen årstider, som at jeg flyttet om sommeren og ikke høsten til England, så husken hans er litt… Rett skal være rett, derfor rettsak.

—–

17 August. … Vitne som skal forklare seg er hun som fødde oss to i saken, tiltalte og fornærmede. Det ble en bedrøvelig hendelse, nektet å forklare seg, men hun gikk med på å være til stede da de 3 avhørene hun hadde vært i ble lest opp.

Jeg ble kalt frem igjen for å snakke om hva slags skader og overlevelsesmekanismer jeg har hatt på grunn av overgrepene. Hva som har skjedd disse siste årene siden anmeldelsen. Opphold på traumeenheten for seksuelt misbrukte ved Betania Malvik og ventetiden på rettsak.

—–

Det ble da aktor i saken holdt en avklaring om skyldspørsmålet fremfor juryen som skulle trekke seg tilbake og avgjøre om han var skyldig eller ikke i å ha hatt fullbyrdet samleie med meg før jeg var 14.

—–

Det ble en pause på ca en time. Vi holdt oss i nærheten av rettslokalene. Jeg kjøpte dagens TK og fikk litt sjokk av å lese om meg selv, “Misbrukte søster i 20 år” :-O … Er det MEG det skrives om, eller hva er det som står her? Litt uvirkelig, blir litt fjern fra meg selv i leseøyeblikket og jeg er ikke helt med enda…

—–

I rettslokalet så kommer juryen ut av juryrommet og inn i rettslokalet og setter seg på sine plasser. Juryformannen reiser seg og tiltalte må reise seg (tror jeg, fulgte ikke helt med hva han gjorde). Leser opp “ Med mer en 6 stemmer finner vi tiltalte skyldig i utuktig omgang med fornærmede”, “ Med mer en 6 stemmer finner vi tiltalte skyldig i fullbyrdet samleie før fornærmede fylte 14 år”. (Den helt riktige ordlyden var vel ikke helt slik), men de to skyldpunktene ble han funnet skyldig på.

Tusen takk til dere som satt i juryen og trodde på min forklaring ❤ For meg er det en stor lettelse å endelig bli trodd!

4 av de som sitter i juryen blir valgt til å sitte i dommerpanelet under straffeutmålingen, de andre i juryen får gå fra rettsalen.

—–

18 August. … Her kommer den sakkyndige inn å vitner om hvilke skader jeg har fått og hvilke diagnoser jeg har endt opp med og hvilke fremtids utsikter jeg har for livet fremover og arbeidslivet. Diagnosene PTSD og Dystymi (lett nedstemthet, depresjon). Han tror det er en fremtid å komme tilbake til arbeidslivet og det er også ett MÅL for meg. Å alltid leve med PTSD det må jeg bare finne meg i.

—–

Straffeutmålings prosedyre fra aktor der hun legger ned påstand om 2 år 6 mnd ubetinget fengsel :-O …

Jeg visste nå nok godt at det ble en veldig lav straffeutmåling, etter samtalen med henne på Mandagen. Men jeg sa også klart ifra hva jeg mente om saken. Den Norske lovboka er en stor vits! Jeg vil ta saken til Menneskerettighetsdomstolen i Straasbourg for å få prøvd min menneskerett. Det er IKKE lov å torturere folk og det han gjorde mot meg var tortur. Med en lovbok som sort på hvitt: les selv § 195 “straffes inntil 15 års fengsel”, (han straffes etter datidens lover, den har nylig blitt forandret til 21 år). Hva i all verden må ett menneske gjøre for å få den straffen? Han gjorde ALT uten å drepe meg! … Det er MIN menneskerett å kjempe for MIN rettferdighet.

—–

24 August. Får dommen oversendt. Han dømmes til 2 års fengsel der 6 mnd. utsettes med en prøvetid på 2 år. …

Han ble også dømt til å betale meg 250000 kr innen 14 dager etter at han hadde fått forkynt dommen.

Ja jeg VANT, men er dypt trist over straffen han fikk. Det er INGENTING imot ALT jeg har vært utsatt for. TUSEN TAKK til den Norske stat som tillater tortur av barn…

About Jane Helen

40 year old and single. Have a 15 yr old son that live in England with his father and family there. Got MS and PTSD.
This entry was posted in Alle siste innlegg på Norsk, Janne Helen's liv and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Rettsaken…

 1. Therese says:

  Hei vennen min ♥
  Er helt ufatelig at han ikke fikk mer straff enn som så. Det er jo mer straff for å smugle narkotika. Norge burde ta seg kraftig sammen når det gjelder lovene sine. Jeg synes du er tøff som har klart dette. All ære til deg vennen min.

  Stor klem

 2. Lileana says:

  Straffene i Norge er latterlige. Jeg tør ikke anmelde, nettopp av den grunnen. Det er ikke verdt traumene som en rettsak vil bringe med seg. Og det er ikke verdt alle årene jeg kommer til å være paranoid og livredd for drem etter at de slipper ut… Hvis de blir dømt i det hele tatt….

  • Janne Helen says:

   … Jeg fikk ikke noe annet valg enn å anmelde! … Overgriperen og hun som fødde oss, begge satt jo å LO av voldtekt i en film :-O Det fantes ingen utvei, begeret rant MER enn over! Sinnssykt!!!

   Det er som sagt ett valg alle må ta selv. Det er tøft! Jeg var heldig med en som “innrømmet”, (skriver klammer fordi han prøvde forklare seg rundt grøten)… Han nektet ikke handlingene, men når liksom…

   Får nok ikke helt fred, men jeg har med meg at jeg er blitt TRODD på ❤ Det betyr utrolig masse bare det! Og kampen fortsetter…

   Klem, jeg håper at du får hjelp og ikke sitter alene med alt ❤

 3. oliviasliv says:

  er så utrolig glad for at du ble trodd!! synes du er utrolig tøff!! straffen er jo helt pillråtten liten da for alle de årene med tortur og overgrep som du gikk gjennom. MEN hold også fokus på at du VANT!!
  Stå på tøffa!!

  *klemmer* ❤

 4. Janne Helen says:

  Takk for det ❤ Ja jeg VANT, lettelsen er der, men jeg skal ikke finne meg i den straffen han fikk for det gjelder faktisk MITT liv! Jeg gir meg ikke!!! Jeg la vel grunnlaget med e-posten til de på stortinget…

  Klemmer tilbake ❤

 5. verdifull says:

  Kjære deg.
  Det er sterkt å lese dette. Både godt og vondt. Godt at du ble trodd, og fikk medhold. Det er en seier. Men, er enig, den straffen er en vits. Det er motbydelig. Det viser at vi jammen har en lang vei å gå i dette landet, før det skal skal bli ” farlig” å være overgriper. For dei får jo knapt nok straff.
  Eg hadde virkelig håpa på at han fekk minst 15 år. Det hadde han fortjent. Virkelig fortjent. 21 år og, for den sak skyld. Han burde være bak lås og slå dobbelt så mange år som han har torturert deg.
  Støtter deg fult ut i å ta sakne videre til Menneskerettighetsdomstolen i Straasbourg. Det er fantastisk flott at du gjør det!! Du er virkelig ei tapper dame, Janne Helen. Ønsker deg masse lykke til.
  Eg er nå midt i prosessen. Begge overgriperne har hatt ransakelse og blitt avhørt. Eg venter i spenning på å få vite kva dei har sagt. Men det handler vist om å vente , detter her. Det er 6 mnd sidan eg annmeldte. Og overgriperne er akkurat avhørt.. Lurer på om det skjer noko før dei ligg i grava begge to..

  gode klemmer

  • Janne Helen says:

   Tusen takk for støtten Verdifull ❤

   … De på stortinget fikk jo en sjanse å forklare meg så jeg skulle forstå hvorfor han fikk så lav straff, men de klarte det ikke..

   Barn skal beskyttes og det MÅ den Norske stat ta ansvar FOR! 50000 HVERT år :-O Hvorfor ringer det ingen bjeller i hodet på de som sitter på stortinget? Eller aller helst i Domstolene… De har en lovbok som sier 15 år, men feiler å følge den opp og beskytte barns rettigheter :-O

   Ønsker deg lykke til med kampen din ❤ Du må følge opp å MASE på dem, dessverre fungerer systemet slik… Håper virkelig du får din rettferdighet ❤ Du har ihvertfall sagt ifra at de ikke fikk lov til det med anmeldelsen.

   Klemmer tilbake ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s